Kirje sinulle/Aaveet

 

 

Syyskuun 10. päivä alkoi Instagramissa kiertää vahvoja huhuja, joiden mukaan samana päivänä julkistettaisiin Bruce Springsteenin uusi albumi ja samalla uusi single saapuisi suoratoistopalveluihin. Iltapäivällä tämä osoittautui paikkansa pitäväksi, kun Brucen kotisivuilla julkistettiin asia ja samalla ensimmäinen single, albumin nimikappale, Letter To You julkaistiin musiikkivideon kera. Varsinainen albumi tullaan julkaisemaan 23. lokakuuta (Bruce Springsteen).

 

Tätä uutista oli odotettu pitkään, koska oli yleisesti tiedossa, että Bruce oli äänittänyt studiossaan uutta materiaalia ja hänen tuottajansa Ron Aniello oli useamman kerran laittanut Instagramiin kuvia, jotka viittasivat myös E Street Bandin olevan mukana. Tätä luonnollisesti tuki E Street Bandin jäsenten antamat kommentit. Odotin siis jonkinlaista jatkumoa The Rising, Magic ja Working on a Dream -albumeille.

 

Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää, sillä tällä kertaa Bruce ja E Street Band ovat äänittäneet albumin livenä studiossa ilman suurempia päällesoittoja (Bruce Springsteen). Jo ensimmäinen single Letter To You osoitti, että nyt on tarjolla E Street Bandin soundia, joka on keikoilta tuttua Brucen faneille jo pitkältä ajalta. Levyillä kyseinen soundi on kuitenkin ollut vähemmän esillä.

 

Ensimmäisenä uudesta singlestä teki siis vaikutuksen sen soundi. Se on tuttua E Street Band soundia ja bändi soittaa upeasti yhteen. Sanoituksen aukeamisessa kesti jonkin aikaa, mutta pikku hiljaa siihen pääsi sisään. Kappaleen, ja albumin, nimen mukaisesti Brucen kirje on osoitettu kuulijalle. Sanoitus kertoo, kuinka kertoja kirjoittaa sekä hyviä että huonoja asioita ja lähettää ne kirjeessä kuulijalle. Täten se on ikään kuin Brucen tuotannon tiivistelmä, koska sitä Bruce on tehnyt uransa alusta lähtien.

 

Kaksi viikkoa ensimmäisen singlen julkaisun jälkeen oli seuraavan singlen aika. Se julkaistiin 24. syyskuuta jälleen musiikkivideon kera. Kappaleen nimi on Ghosts. Se entisestään vahvistaa kuvaa Brucesta reflektoimassa hyvin vahvasti uraansa. Kappaleessa kuvaillaan keikkojen soittamisen riemua ja samalla koetaan surua jo edesmenneistä bänditovereista.

 

Soundiltaan Ghosts on rockaavampi kuin Letter To You ja muistuttaa power popia. Se on kitarapainotteisempi kuin Letter To You koskettimien jäädessä enemmän taka-alalle. E Street Bandin kolmen sähkökitaran yhteisrintama on komeaa kuunneltavaa heti kappaleen alusta aina lopputahteihin saakka. 

 

Yksi Brucen tämän vuosituhannen tuotannon hienoimmista hetkistä koetaan outron alkaessa, kun Bruce laskee bändin uudelleen sisään ja kitarakuvio alkaa soida uudestaan. Se tuo mieleen muun muassa keikoilta tutun Badlandsin valelopetuksen. Outron aikana kuullaan niin Jake Clemonsin saksofonia, joka tosin voisi olla miksattuna vähän enemmän etualalle, kuin isoja taustalauluja.

 

Albumin julkaisusta kertovassa tiedotteessa kerrottiin, että albumi äänitettiin vuoden 2019 syksyllä vain viidessä päivässä (Bruce Springteen). Tällaista äänitysprosessia Bruce ei ollut aiemmin tehnyt, sillä varsinkin 1970- ja 1980-luvuilla hän oli tunnettu kuukausia ja jopa vuosia kestäneistä albumin tekoprosesseista. Letter To Youn äänitystä Bruce kuvasikin yhdeksi parhaimmista äänityskokemuksistaan koskaan (Bruce Springteen). 

 

Livenä äänittäminen toi minulle mieleen Tom Pettyn kaksi viimeistä levyä, jotka hän äänitti studiossa livenä The Heartbreakersin kanssa. Nekin olivat livenä äänitettyjä ja jälki oli todella komeaa. Bruce myöskin palasi uuden levyn kohdalla ennen vuotta 1981 tuttuun toimintatapaansa eikä tehnyt kappaleista demoja. Sen sijaan hän esitteli ne soittaen ja laualen bändille ja sovitukset tehtiin yhdessä bändin jäsenten kanssa. (Hiatt 2020)

 

Kappaleiden musiikkivideoissa kuvataan bändin työskentelyä studiossa. Sitä on todella ilo seurata ja olenkin tämän tyyppisten musiikkivideoiden suuri ystävä. Erityismaininta on annettava Letter to Youn videon taustalla näkyvälle Matchless-vahvistimelle, koska se on todella tyylikäs kitaravahvistin. Rolling Stonen haastattelussa kerrotaan, että albumin julkaisun yhteydessä julkaistaan puolentoista tunnin pituinen Thom Zimnyn ohjaama dokumentti albumin teosta (Hiatt 2020). Albumin ohella odotan kyseistä dokumenttia innolla, koska levyntekodokumentit ovat mielenkiintoista seurattavaa.

 

Letter to You on albumi, jollaista olen pitkään odottanut Brucen tekevän. E Street Band soittamassa livenä studiossa on pelkästään kahden singlen perusteella mahtavan kuuloista. Tämän vuoksi tulossa on todennäköisesti vuoden paras levy.

 

Lähteet

 

Hiatt, Brian (2020). Ghosts, Guitars and the E Street Shuffle. Rolling Stone. Saatavilla: https://www.rollingstone.com/music/music-features/bruce-springsteen-interview-new-album-touring-e-street-band-1059109/ Luettu 28.9.2020

 

Bruce Springsteen. New Album ‘Letter To You’ Coming October 23. [verkkosivusto] Saatavilla: https://brucespringsteen.net/news/2020/new-album-letter-to-you-coming-october-23 Luettu: 28.9.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *