Laulun tarina: Syksyn synkkyys

Syksyn synkkyys on ensimmäinen kappale, jonka julkaisen musiikkiprojektini Matkustajan puitteissa. Idea suomenkielisestä musiikkiprojektista sai alkun viisi vuotta sitten syksyllä 2014. Olin pitkään kirjoittanut lauluja vain englanniksi ja yllättäen kirjoitin muutamia lauluja suomeksi noin puolen vuoden aikana. Siitä lähtien olen myös suunnitellut näiden laulujen äänittämistä ja julkaisemista.

Miksi projektin nimi on Matkustaja? Vastaus on yksinkertainen: kuuntelin samoihin aikoihin Passengerin musiikkia ja sain siitä inspiraation musiikkiprojektin nimeksi. Nimi voisi toki olla kekseliäämpi, mutta olen kiintynyt siihen ja muut ideat kuulostavat väkisin keksityiltä.

Miksi projektilla pitää olla erillinen nimi? Olen tykästynyt erityisesti indie-musiikin parissa yleiseen tapaan, jossa artisti tekee musiikkia itse, mutta hän ei käytä julkaisuissa omaa nimeään eikä taiteilijanimeä. Sen sijaan julkaisuissa käytettävä nimi voisi hyvin olla myös bändin nimi. Esimerkkejä tällaisista ovat Bon Iver ja Waxahatchee. Matkustajan tapauksessa asiaa toki sekoittaa se, että se on yksiköllinen substantiivi, mutta siitä huolimatta se on tässä tapauksessa ainoastaan projektinimi.

Syksyn synkkyys lauluna sai alkunsa neljä vuotta sitten, jolloin sain idean kertosäkeistöön. Säkeistöt kirjoitin vasta vuotta myöhemmin. Sen jälkeen tekstiä ei ole muokattu. Syynä ei ole niinkään oma laiskuuteni vaan se, että olen tykästynyt tekstiin sellaisena kuin se on. 

Laulun äänittäminen alkoi kesällä 2017 eli kyseessä on ollut pitkä prosessi. Välissä on kuitenkin ollut pitkiä taukoja ja jo vuonna 2017 ensimmäiset äänitykset hylättiin kokonaan ja prosessi aloitettiin alusta. Äänitykset kuitenkin valmistuivat vuonna 2018.

Haluamani tyyli on myös hakenut suuntaa. Kesällä 2017 työstin kappaletta eräänlaisen soul rockin suuntaan Little Steven and Disciples of Soulin keikasta inspiroituneena. Introssa oli lead-soittimena slide-kitara. Totesin kuitenkin, että kyseinen lähestymistapa ei ole paras mahdollinen tähän kappaleeseen. Sen peruina kappaleessa on kuitenkin introssa, bridgessä ja outrossa motown-tyyliset rummut. 

Läpimurto kappaleen sovituksessa oli intron kosketinsoitinriffi. Sen inspiraationa on Bruce Springsteen levyillä, kuten kappaleessa Badlands, olevat kosketinsoitinriffit. Tässä kappaleessa riffi on vain muutamia nuotteja, mutta samalla se muutti suhtautumiseni koko äänitykseen. Kosketinsoitinsoundit ovat pääosin legendaarista Roland Juno-60 syntetisaattoria emuloivasta pluginista. Lopussa kuultavat Mellotron-jouset ovat Toontrackin Mellotron emulaattorista.

Kappaleen kaikki laulu- ja soitinraidat ovat itse soittamiani ja laulamiani rumpuja lukuunottamatta. Rummut on tehty EZDrummerin valmiita midi-kirjastoja hyödyntäen. Olen havainnut sen nopeaksi tavaksi tehdä hyvältä kuulostavat rumpuraidat, vaikka niissä välillä onkin hieman liikaa koristeita.

Olen myös miksannut ja masteroinut kappaleen kokonaan itse. En ole erityisen kokenut kummassakaan, mutta koinkin prosessin musiikkiharrastukseen liittyvänä oppimisprosessina. Olen lopputulokseen kohtalaisen tyytyväinen varsinkin, kun edellisestä miksauksestani on kulunut kaksi vuotta. Tietenkin miksauksessa on paljon asioita, jotka haluaisin tehdä paremmin, mutta totesin, että on parempi vetää raja johonkin eikä jäädä viilaamaan tätä kappaletta enää yhtään pitemmäksi aikaa. Lievää kyllästymistä on jo nyt ollut välillä ilmassa.

Mistä kappale sitten kertoo? Aiemmin en pitänyt syksystä iltojen ja aamujen pimenemisen ja päivänvalon vähenemisen vuoksi. Kuitenkin pikku hiljaa mielipiteeni muuttui ja nykyään pidän siitä paljon enemmän kuin kesästä. Syksyssä on oma hieno tunnelmansa, jollaista ei muina vuodenaikoina saavuta. Siinä on pähkinänkuoressa kappaleen sanat tiivistettynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *