Vuoden 2018 viisi hienointa julkaisua

Uuden vuoden aattona usein pohditaan mennyttä vuotta ja sen antimia. Lehdissä ja sosiaalisessa mediassa tehdään listoja vuoden parhaimmistosta. Viime vuonna kirjasin ylös vuoden parhaimmat albumit. Tänä vuonna haluan kuitenkin laajentaa palettia ja samalla tiukentaa valintaa. Kun ehdolla ovat albumien lisäksi elokuvat ja kirjat, vaaditaan listalle pääsyyn enemmän. Musiikkiharrastukseni kuitenkin näkyy siinä, että neljä viidestä on musiikkiin liittyviä julkaisuja.

Tämän tekstin otsikko ei sisällä sanaa paras missään taivutusmuodossa. Sen sijaan päädyin adjektiivin hieno käyttöön. Jotenkin vierastan sanan hyvä vertailumuotoja tässä kontekstissa. Hyvä, parempi, paras -luettelolla on väkisinkin kilpailuhenkinen kaiku. Itselleni musiikki, kirjat, elokuvat ja kulttuuri ylipäätään on ilon lähde eikä kilpailu aina sovi siihen. Hienoin on toki myöskin superlatiivi muoto, mutta sen sävy on pehmeämpi ja vähemmän kilpaileva kuin parhaimman.

Pidemmittä puheitta on vuoden 2018 viiden parhaimman julkaisun vuoro. Niiden järjestys on lähinnä tunnepohjainen, joten numerojärjestyksenä sitä ei voi pitää. Jokaisesta on kerrottu muutaman kappaleen verran.

Brian Fallon – Sleepwalkers

Julkaistu 9.2.2018, Island Records

New Jerseystä tuleva The Gaslight Anthem on heti Bruce Springsteenin jälkeen itselleni tärkein yhtye tai artisti. He ovat olleet tauolla vuodesta 2015 lähtien ja sen aikana laulaja-kitaristi Brian Fallon on tehnyt soolouraa. Hänen ensimmäinen albuminsa Painkillers julkaistiin 2016 ja helmikuussa 2018 oli toisen sooloalbumin vuoro.

Painkillers oli alusta asti loistava levy, mutta Sleepwalkers vaati vähän aikaa. Ensimmäiset sinkut eivät herättäneet suurempaa innostusta eikä albumi ensimmäisen kuuntelun jälkeen tuntunut kokonaisuutena hyvältä. Pikku hiljaa se alkoi kuitenkin avautua koko hienoudessaan ja nyt se tulikin ensimmäisenä mieleen tätä listaa varten.

Albumi on saanut vaikutteita 1960-luvun soulista, rhythm ’n’ bluesista ja mod-musiikista. Tämä kuuluu niin sovituksissa kuin soundeissa. Samaan aikaan Brianin juuret New Jerseyn, lue Bruce Springsteenin, ja punk rockin yhdistelmässä kuuluvat. Siinä missä The Gaslight Anthemin levyt kuvaavat nuoruutta ja aikuistumista, tämä levy käsittelee selkeästi aikuisuutta. Tyylillisesti albumi on jatkumoa Brianin sivuprojektin The Horrible Crowesin Elsie -albumille. Hienoimmat kappaleet ovat Come Wander With Me, Etta James ja Watson.

Jessica Townsend – Nevermoor: Morriganin koetukset

Julkaistu suomeksi 2018, Otava.

J.K. Rowlingin kirjoittamat Harry Potter -kirjat ovat minulle todella tärkeitä. Joulun aikana vitsailinkin lukeneeni ne etuperin, takaperin, sivuperin ja vinoperin läpi. Luettuani Helsingin sanomista Jessica Townsendin uudesta kirjasta, joka on vahvasti Harry Potterin tyylinen, sormeni syyhysivät päästä tuon kirjan kimppuun. Tieni kävikin Suomalaiseen kirjakauppaan, josta ostin kirjan.

Kirjan alkuasetelma on hyvin vahvasti Harry Potterin kaltainen. Esimerkiksi kummassakin päähenkilö on alussa 11-vuotias. Paikoitellen samankaltaisuudet hieman häiritsivätkin. Kuitenkin kokonaisuutena kirja oli mahtava lukukokemus ja se tempasi mukaansa. Odotan innolla sarjan tulevia osia. Jessica Townsendin ajatuksena on tehdä Harry Potterin kaltainen kirjasarja, jossa päähenkilön elämää seurataan usean vuoden ajan.

Matka Maailman Ympäri – Kolme

Julkaistu 20.7.2018, KHY Suomen Musiikki.

Tätä albumia odotin innolla. Oikeastaan olin odottanut sitä monta vuotta. Sallan ja Miron matka maailman ympäri oli todella raikas tuulahdus suomalaisella musiikkikentällä. He tekivät kaksi albumia ennen kuin yhtye hajosi vuonna 2015. Se oli sääli, sillä heidän kappalemateriaalinsa oli upeaa ja soundinsa loistava.

Yhtyeen musiikillinen johtohahmo Miro Palokallio teki jonkin aikaa soolouraa ennen kuin tapasi laulaja Sape Niemelän. He perustivat yhdessä Miron veljen Aarni Palokallion kanssa uuden yhtyeen nimeltä Matka Maailman Ympäri. Helppoa olisi sanoa MMY:n jatkaneen siitä, mihin SMMMY jäi, mutta se ei ole koko totuus. 

Albumilla on kyllä selvästi kuultavissa samojen henkilöiden käden jälkiä, mutta se tuntuu silti uuden yhtyeen vahvalta debyytiltä. Musiikillisesti se on kitaravetoista poprockia hyvillä soundeilla ja julkaisun jälkeen olen albumia useamman kerran kuunnellut. Hienoimmat kappaleet ovat Kaikki on vielä edessä, Eläimiä ja Ei mikään palaa ennalleen.

Jukka Nousiainen – Ei enää kylmää eikä pimeää

Julkaistu 25.5.2018, Jukan Musiikki

Jukka Nousiainen on ollut jo monta vuotta suomalaisen lofi-musiikin tähti, mutta aiemmin en ole hänen tuotannostaan hirveästi innostunut. Jostain syystä lofi-musiikki ei kuulu suosikkeihini joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Luettuani hyviä arvosteluja ja artistin haastatteluja päätin kuitenkin kuunnella tämän albumin. Koska se on tällä listalla, on sanomattakin selvää, että pidin siitä.

Albumi oli minulle todella tervetullut musiikillinen kokemus. Se ei todellakaan ole teknisesti virheetön eikä täydellinen. Sen sijaan kotikutoisuus tulee välillä esille, mutta hyvällä tavalla. Musiikki kuulostaa ihmisen tekemältä. Jukka Nousiainen äänittää analogisesti eikä silloin pysty tekemään korjauksia läheskään samalla tavalla kuin tietokoneen kanssa. Tämän albumin kanssa hän tosin joutui osassa kappaleista turvautumaan tietokoneeseen suuremman raitamäärään mahdollistamiseksi.

Joka tapauksessa albumi toimi myös suurena inspiraation lähteenä omalle musiikin tekemiselleni. Kaikkia kulmia ei tarvitse pyöristää eikä rosoja hioa pois. Tätä ei pidä ymmärtää väärin. Ei enää kylmää eikä pimeää kuulostaa todella hyvältä, mutta se ei ole kliininen. Albumin sanoitukset kritisoivat nykymaailmaa välillä aika pistävästikin. Jos usein radiossa soivan musiikin kliinisyys kyllästyttää, tämä albumi kannattaa kuunnella. Hienoimmat kappaleet ovat Jukan Tehdas, Suuret unelmat ja Ei enää kylmää eikä pimeää.

Bruce Springsteen – Springsteen on Broadway

Julkaistu 14.12.2018, Bruce Springsteen/Columbia Records; 16.12.2018, Bruce Springsteen/Netflix

Kuten aiemmin mainitsin, Bruce Springsteen on itselleni tärkein artisti. Sen vuoksi hieman harmitti, kun hänen paljon kehuttu Springsteen on Broadway -tuotantonsa tehtiin vain New Yorkissa eikä sitä tuotu Eurooppaan. Onneksi se päätettiin julkaista albumina ja videona Netflixissä.

Albumi itsessään on todella hyvä ja se sisältää käytännössä koko esityksen. Noin puolet siitä onkin puhetta, koska Brucen kertomat tarinat ovat tämän julkaisun ydintä. Netflixissä julkaistu kaksi ja puoli tuntia kestävä video on kuitenkin tämän julkaisun kruununjalokivi. Teatterin lavastuksen ovat minimaaliset ja Bruce on lavalla farkuissa ja t-paidassa kertoen tarinoitaan. Hän säestää itseään yksin kitaralla ja joissain kappaleissa pianolla. Parissa kappaleessa hänen vaimonsa Patti Scialfa tulee laulamaan taustoja.

Tämä esitys perustuu hänen vuonna 2016 julkaistuun Born to Run nimeä kantavaan omaelämäkertaansa. Jo kirja oli syvällinen ja tunteita herättävä lukukokemus, mutta yhdistyessään musiikkiin tarinat saavat entistä enemmän syvyyttä.  Tämä esitys näyttää Brucen pitkälti sellaisena kuin hän faniensa silmissä on. Hän on järkyttävän hauska ja todella vakava vuoron perään. Hienoimpia kappaleita en tältä nosta, koska tämä on ennen kaikkea kokonaisuus. Se kannattaa katsoa tai kuunnella, vaikka ei olisikaan Brucen musiikin ystävä.

Tässä siis olivat mielestäni viisi hienointa vuoden 2018 julkaisua. Niiden lisäksi on mainittava vuoden hienoin kulttuurikokemus, joka oli The Gaslight Anthemin näkeminen keikalla Hammersmith Apollossa, Lontoossa heinäkuussa. Olin odottanut yhtyeen keikalle pääsyä vuosia ja olin todella onnellinen lähdettyäni katsomaan kuluneena vuonna tehdyn kiertueen keikkaa. He siis ovat tauolla, mutta tekivät kesällä kiertueen vuonna 2008 julkaistun The ’59 Sound albuminsa kunniaksi. Lauloin lähes jokaisen sanan mukana ja seuraavana aamuna ääneni oli käheä.

Mainittujen julkaisujen lisäksi vuonna 2018 julkaistiin monta muutakin hienoa albumia, kirjaa ja elokuvaa. Kaikkia ei kuitenkaan voi valita ja jouduin jonkin aikaa pohtimaan osaa valinnoista. Tämä kuitenkin tuntuu hyvältä lopputuloksesta, jonka voin allekirjoittaa.

Hyvää uuttavuotta!

Lassi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *