Ellinoora, 18.3.2017, The Circus, Helsinki

 
Helmikuun alussa huomasin Ellinooralla olevan keikka 18.3. The Circuksessa. Liputkin olivat edullisia, muistaakseni vain 12 tai 14 euroa, joten päätin hankkia liput keikalle osittain mielenkiinnon takia. Toisena suurena syynä oli se, että Ellinooran hitit Carrie ja Leijonakuningas ovat mielestäni loistavia kappaleita. Hänen musiikissaan on myöskin hienoa tietty orgaanisuus. Musiikissa kuuluu oikeita soittimia eikä tyyli ole niin elektroninen kuin todella monella artistilla nykyään. Eihän elektronisuus sinällään ole huono asia, mutta sen ollessa yleistä nykyään on vaihtelu virkistävää.

Keikkapaikkana oli siis The Circus, jossa olin käynyt kerran aiemmin. Saavuimme tyttöystäväni kanssa keikkapaikalle vähän ovien avaamisen jälkeen. Ovet oli siis avattu kello 20. Siinä vaiheessa paikalla ei ymmärrettävästi ollut vielä paljoa ihmisiä, mutta eturivi oli luonnollisesti jo varattu. Jäimme nojaamaan miksauspöydän edessä olleeseen aitaan ja aloimme odottaa keikan alkua.

Lämmittelijänä ollut Kauriinmetsästäjät aloitti kello 21. Heidän musiikkinsa oli elektropoppia. Kauriinmetsästäjät koostuu laulaja Heikki Petrellistä ja rumpali Tuomas Kaitasesta, mikäli YLE X:n sivuilla ollut juttu pitää paikkaansa. He esiintyivät duona ja suurin osa musiikista tuli tietokoneelta. Sinänsä se oli ymmärrettävää musiikin luonteen ja kokoonpanon pienuuden takia, mutta mielestäni live-esityksenä on silti hieman tylsä kuunnella suurimmaksi osaksi tietokoneelta tulevaa studiossa äänitettyä musiikkia.

Kauriinmetsästäjät

Kauriinmetsästäjien kappaleet itsessään olivat hyviä pop-kappaleita. Heiltä on tähän mennessä julkaistu neljä singleä ja mielestäni ne kaikki kuultiin heidän keikallaan. Sen lisäksi noin 40 minuuttia kestäneen keikan aikana kuultiin luonnollisesti vielä julkaisemattomia kappaleitakin. Tempot vaihtelivat rauhallisesta erittäin tanssittavaan ja settilista oli rakennettu hienosti. 

Sen jälkeen, kun Kauriinmetsästäjät oli lopettanut, oli vuorossa jonkin aikaa roudausta. Kauriinmetsästäjien soittokamat kannettiin pois ja Ellinooran bändin jäsenet tekivät vielä pakollisia virityksiä ynnä muuta sellaista. Ellinooran keikan oli ilmoitettu alkavan kello 22. Siihen aikaan yleisö olikin odottavainen ja salin katossa, yleisön yläpuolella olleet himmeät valot olivat pois päältä. Vähän ilmoitetun alkamisajan jälkeen valot kuitenkin laitettiin takaisin päälle. Onneksi ne eivät olleet päällä pitkään, vaan noin varttia yli ne sammutettiin uudestaan ja Ellinooran yhtyeineen käveli suosionosoitusten saattelemana lavalle.

Keikan ensimmäisenä kappaleena kuultiin Kahleet, joka sopi hyvin keikan aloituskappaleeksi. Sovitus oli sähköisempi kuin levyversio. Alusta lähtien Ellinoora oli selkeästi innoissaan päästessään esiintymään. Jälleen kiinnitin tapani mukaan huomiota myös kitaristi Samuli Sirviön käyttämiin kitaroihin. Ensimmäisen kappaleen aikana hän käytti erittäin tyylikästä Rickenbackeria. Seuraavaa kappaletta varten kitara vaihtui akustiseen ja oli vuorossa Carrie, joka on yksi Ellinooran hiteistä. Sen myös huomasi mukana laulavasta yleisöstä, että kappale oli suosittu.


 
 

Carrien jälkeen oli vuorossa upea rakkauslaulu Pidän sinusta juuri sellaisena kuin olet. Ennen kappaletta Ellinoora kertoi kirjoittaneensa sen ollessaan rakastunut. Kappaleen kertosäkeistön toistaessa kappaleen nimeä oli se myöskin helppo laulaa mukana ja Ellinoora antoikin yleisön monesti laulaa niin tässä kuin monessa muussakin kappaleessa. Sitten oli vuoroissa Tytöille, joka on kaunis balladi ystävyydestä. Jälleen Ellinoora antoi yleisön laulaa kertosäkeistössä osoittaen omalla mikrofonillaan yleisöä kohti ja olemalla itse laulamatta pieniä pätkiä.

Sitten oli vuorossa ensimmäinen illan kahdesta cover-kappaleesta. Ennen kappaletta Ellinoora kysyi onko kukaan katsonut SuomiLOVEa. Kappale oli siis alkujaan Topi Sahan kirjoittama ja esittämä Paskainen sydän, josta pidän itse todella paljon. Ellinooran version sovitus lisäsi kappaleeseen uusia sävyjä, koska se kasvoi kappaleen aikana isommaksi ja mahtipontisemmaksi. Paskaisen sydämen jälkeen Ellinoora esitti livenä ensimmäisen rap-kappale featinsa. Kyseessä oli JVG:n Sitä saat mitä tilaat, jonka Ellinoora lauloi kokonaisuudessaan. Tämä oli hieno asia, koska usein vastaavissa tilanteissa rap-osuudet tulevat taustanauhoilta, mutta nyt eivät tulleet ja se oli mukavaa ja yllättävää vaihtelua.

 

Tämän jälkeen oli vuorossa paluu Ellinooran omaan materiaalin kappaleen Minä elän myötä. Olin kuunnellut Ellinooran levyn Spotifysta aiemmin keikkapäivänä, joten suurin osa keikan kappaleista oli tuttuja. Niin myöskin Minä elän, joka kuulosti livenä hyvältä. Sitä seurasi kappale Rakkauden kesä, jonka kertosäkeistön sanoitus on nerokas. Se on kuitenkin ehkä hieman monimutkainen mukana laulettavaksi, mutta siitä huolimatta yhteislaulua kuultiin tässäkin kappaleessa.

 

Varsinaisen setin toiseksi viimeisenä kappaleena kuultiin Ellinooran albumin Villi lapsi päättävä Yölaulu. Kappalevalinta oli hieman yllättävä, mutta toisaalta se sopi hyvin keikan loppupuolelle. On myös hienoa kuulla kappaleita, jotka eivät ole niin suuria hittejä kuin Carrie ja Leijonakuningas. Nämä niin sanotut albumiraidat ovatkin yksi albumiformaatin hienoimmista puolista. Setin päätti Elefantin paino, joka oli hieno ja jylhä tapa päättää keikkasetti ennen encoretaukoa. Elefantin painon kaltaiset kappaleet ovat parhaimmillaan nimenomaan livenä, koska silloin mahtipontisuus tulee kunnolla esille. Tosin on levyversiokin tästä kappaleesta loistava.

Huomatkaa tyylikäs Union Jack -kitara
 

Encoretauko oli tällä keikalla mielestäni sopivan lyhyt. Joillain keikoilla encoretauko on venytetty turhankin pitkäksi, mutta Ellinooran keikalla se oli sopiva. Encore koostui kahdesta kappaleeta ja niistä ensimmäisen esittämiseen Ellinoora oli saanut erikoisluvan. Kyseessä oli Minä suojelen sinua kaikelta, jonka Ellinoora versioi Anssi Kela ja Isot biisit -ohjelmassa. Keikan ollessa ennen kyseisen jakson esittämistä oli Ellinoora tarvinnut luvan ohjelman tuotannolta kappaleen esittämiseen. Minä suojelen sinua kaikelta on yksi Ultra Bran suurimmista hiteistä ja siten erittäin tunnettu. Sen myöskin huomasi kappaleen aikaan saamista yhteislauluista, jotka olviat yhdet suurimmista koko keikalla. Lisäksi tämänkin kappaleen sovitus oli upea kasvaen loppua kohden. Huomionarvoista oli myöskin Samuli Sirviön soittama hieno Stratocaster tämän kappaleen aikana.

 

Keikan viimeisenä kappaleena kuultiin Ellinooran suurin hitti Leijonakuningas. Minä suojelen sinua kaikelta kappaleen aikana luulin yhteislaulun olleen kovaäänistä, mutta Leijonakuninkaan aikana ne kasvoivat eksponentiaalisesti. Alusta loppuen kappale oli yhteislaulun juhlaa ja tästä johtuen hitit ovat hienoja keikoilla. Lisäksi Ellinoora oli selkeästi vaikuttunut yleisön mukana laulamisesta. Leijonakuningas oli loistava päätös keikalle, joka oli kokonaisuudessaan loistava. Erityisesti vaikutuksen teki sovitukset, joissa hienot kitarakuviot kuuluivat paremmin kuin levyllä.

 Settilista:


Kahleet
Carrie
Pidän sinusta juuri sellaisena olet
Tytöille
Paskainen sydän
Sitä saat mitä tilaat
Minä elän
Rakkauden kesä
Yölaulu
Elefantin paino
 
Minä suojelen sinua kaikelta
Leijonakuningas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *